Raadsvergadering 27 januari 2016

Afgelopen woensdag stond tijdens de raadsvergadering de situatie in de thuiszorg in de Stad hoog op het programma. Door de problemen bij de thuiszorgorganisatie TSN zijn er ongeveer 150 Stadjers die zonder thuiszorg zitten. De VVD vindt dit een bijzonder ernstige situatie. “Dit is vooral voor de mensen die deze zorg moeten ontvangen een ernstige situatie. Daarnaast ontstaat er voor ons een vertrouwensbreuk met TSN, aangezien zij niet leveren wat was afgesproken. Het belangrijkste is dat de mensen die zorg nodig hebben, deze ook ontvangen”, aldus VVD-raadslid Jasper Honkoop. Het college zet zich nu in om de verzorging van de thuiszorg zo snel mogelijk weer mogelijk te maken in de stad.

Ook werd het Meerjarenprogramma Aardbevingsbestendig en Kansrijk Groningen vastgesteld. Dit Meerjarenprogramma zet in op veiligheid, het verbeteren van de leefbaarheid, economisch perspectief en schadeafhandeling. De VVD kan zich hier in vinden en heeft daarom vorig jaar hier een motie voor ingediend. Daarnaast heeft de VVD steeds aangegeven dat bij de waardevermeerderingsregeling het princiepe 'gelijke monniken, gelijke kappen' moet gelden. Dit is uiteindelijk gerealiseerd. Bovendien is het voortbestaan van deze regeling van belang en daarom is de fractie blij dat Tweede Kamer-lid André Bosman hiertoe een motie voor in heeft gediend in de Tweede Kamer.

Volgens VVD-fractievoorzitter Sabine Koebrugge moet de regio de kans grijpen waar het gaat om de energie- en gastransitie. “Er is veel kennis in het Noorden. Partijen zoals Energy Valley, EnTranCe, Energy Academy Europe, GasUnie en GasTerra moeten bij het project betrokken blijven. Daarnaast hebben we in het Noorden een succesvol startup-klimaat. De VVD gaat er van uit dat ook startups bij het project worden betrokken”, aldus Sabine Koebrugge. Het Economic Board biedt daarnaast perspectief voor duurzame werkgelegenheid en het ondersteunen van ondernemerschap. De VVD heeft daarom ingestemd met dit Meerjarenprogramma.

Daarnaast werd de verbouwing van de Noorderkerk besproken. Een ontwikkelaar wil graag jongerenwoningen in deze kerk bouwen, terwijl de buurtbewoners vinden dat er al veel studenten in de buurt wonen. Op dit moment loopt er een juridische procedure over deze vergunning. Volgens VVD-raadslid Max Blom is het geen goed idee om op dit moment hierover een discussie te voeren. “Omdat er op dit moment een juridische procedure loopt is het erg onverstandig om hier nu een discussie over te voeren. Dit kan namelijk invloed hebben op die procedure”, aldus Max Blom.

De VVD stemde ook in met een motie waarin wordt verzocht geen 50 maar minimaal 85 nieuwe sociale huurwoningen te bouwen. Daarnaast werd er ingestemd met een motie om eerst de woningen met de laagste energielabels te verduurzamen. Door dit laaghangend fruit als eerste aan te pakken, worden op de korte termijn de grootste resultaten geboekt.

Tenslotte werd besloten dat de gemeente de basisschool De Expeditie niet overneemt. Het schoolbestuur wil deze school sluiten omdat er te weinig leerlingen zijn. “Deze school trekt weinig nieuwe leerlingen aan. Wel moet er nog onderzocht worden wat er mis is gegaan bij de fusie in 2013. Het belangrijkste is nu om de leerlingen en docenten naar een nieuwe school te begeleiden”, aldus Jasper Honkoop.

De volgende raadsvergadering vindt plaats op 24 februari 2016.