Raadsvergadering 30 maart

Tijdens de raadsvergadering van 30 maart is besloten om een subsidie te verlenen aan Stichting MIES. Met deze subsidie maakt deze stichting het mogelijk om een echtpaar een jaar lang van een basisinkomen te voorzien. De VVD is en blijft tegen een basisinkomen en is heeft ook tegen deze subsidie gestemd. Een basisinkomen is namelijk onbetaalbaar, onuitvoerbaar en zorgt voor veel hogere belastingen. Daarom heeft het volgens de VVD ook geen zin om deze subsidie te verlenen. Raadslid Jasper Honkoop heeft over het basisinkomen een uitgebreid opinieartikel geschreven. Klik hier om dit artikel te lezen.

Verder is er besloten om te investeren in nutsvoorzieningen en infrastructuur op het Suikerunieterrein. De VVD is altijd voorstander geweest van de verdere ontwikkeling van dit gebied en is daarom blij met deze investering. “De investering ontsluit het gebied verder. Daarnaast helpt het voor tijdelijke initiatieven nu en verdere ontwikkeling later”, aldus raadslid Max Blom. Uiteindelijk wil de VVD dat het Suikerunieterrein zo snel mogelijk ontwikkeld wordt, voor met name woningbouw.

Daarnaast werd er in de raad gediscussieerd over het prostitutiebeleid. De VVD vroeg de aandacht voor zogenaamde fetish-feesten. Volgens de huidige regels moet er voor dergelijke feesten een prostitutie-vergunning worden aangevraagd, terwijl er geen seks tegen betaling plaatsvindt. “Iedereen moet de vrijheid hebben om naar de feesten te gaan waar hij of zij zelf behoefte aan heeft. De huidige regels werken stigmatiserend naar deze doelgroep”, aldus fractievoorzitter Sabine Koebrugge. De veiligheid en hygiëne van de bezoekers van deze feesten kan ook worden gegarandeerd zonder een prostitutie-vergunning, bijvoorbeeld via evenementenbeleid. Klik hier om het krantenartikel te lezen dat over dit onderwerp is geschreven.

Verder is de VVD kritisch over de voorgestelde wijzigingen in het prostitutiebeleid. Zo is voorgesteld om intakegesprekken te voeren met prostituees. De VVD is bang dat dit de kans vergroot dat dames in de illegaliteit zullen belanden. Een gesprek met de gemeente kan een afschrikwekkend effect hebben. Daarnaast betwijfeld de fractie of de regels wel te handhaven zijn. De VVD heeft het college daarom gevraagd om het nieuwe beleid te evalueren, om te kijken wat de effecten hiervan zijn.

Tenslotte heeft de raad ingestemd met de plannen voor de Groninger Spoorzone. Door deze plannen komen er meer mogelijkheden voor fietsers en wandelaars. Ook zal de blauwe brug verdwijnen, omdat de bussen verplaatst worden naar de andere kant van het station. Voor de VVD is het belangrijk dat deze brug zo lang mogelijk in gebruik blijft, totdat de nieuwe busroutes in gebruik zijn.

In verband met Koningsdag zal de volgende raadsvergadering niet plaatsvinden op 27 april, maar een week eerder op 20 april.