Aanpak kindermishandeling centraal bij voorjaarsdebat

Woordvoering voorjaarsdebat 2016


Fractievoorzitter Sabine Koebrugge tijdens het voorjaarsdebat

Op 6 juli vond het voorjaarsdebat plaats. Tijdens dit debat vroeg fractievoorzitter Sabine Koebrugge onder andere om aandacht voor de aanpak van kindermishandeling. Lees hier de hele woordvoering.

Voorzitter, 

Het gaat eigenlijk heel goed in de stad. Dat blijkt ook uit de zeer evenwichtige brief die het college heeft geschreven. Natuurlijk moeten we ons blijven inzetten om mensen die minder makkelijk mee komen ook mee te laten doen, maar dit college heeft daar duidelijke ideeën voor. Er wordt gebruik gemaakt van de betrokkenheid vanuit de Stadjers zelf en van de creativiteit en het vermogen tot innoveren van bedrijven.

Dit college laat bovendien zien dat het wel degelijk mogelijk is om enerzijds een gedegen financieel beleid te voeren en anderzijds toch te investeren in de stad. Kijk alleen al naar alle grote ontwikkelingen zoals de aanpak van de Zuidelijke Ringweg, het Stationsgebied en de Binnenstadsvisie. Daarnaast zijn er ook schitterende ontwikkelingen zoals Founded in Groningen waarbij Groninger bedrijven kennis met elkaar delen. Oude en nieuwe economie leren van elkaar en versterken elkaar. In Groningen kan het. En het zijn juist de bedrijven die zorgen voor werkgelegenheid en ontwikkeling van hun medewerkers. Banen zijn nodig om ervoor te zorgen dat mensen onafhankelijker worden, zelf keuzes kunnen maken en kansen kunnen pakken. Werk is de beste zorg die we kunnen geven.

Actief meedoen moet ook beloond worden. Dit betekent dus ook dat daar waar bezuinigd kan worden op de tarieven, de Stadjer daar van mag profiteren.Voor de VVD is het daarom niet wenselijk om de tarieven te verhogen. Wij zien daarin geen oplossingsrichting om knelpunten op te vangen.

Nu het goed gaat met de stad hebben we ook weer de kans om ons meer te richten op het welzijn van onze Stadjers en dan met name onze jonge Stadjers. Om latere ontwikkeling mogelijk te maken, is het van groot belang dat kinderen in een veilige omgeving opgroeien. Een mishandeld kind kan immers voor de restvan zijn leven worden getekend. Fysiek geweld of verwaarlozing leiden er toe dat kinderen op school niet meer goed mee komen. Bovendien krijgen zij een vreemd beeld van wat normaal is. Dit zal zich op latere leeftijd ook uiten met het risico dat zij hun eigen kinderen ook weer zullen mishandelen. Een vicieuze cirkel die wat de VVD betreft doorbroken moet worden.

Bovendien heeft kindermishandeling ook nadelige gevolgen voor de hele samenleving. In 2005 werd hier onderzoek naar gedaan en waren de kosten landelijk 965 miljoen. Denk alleen al de extra gezondheidszorg die nodig is, de gevolgen van criminaliteit en schooluitval. Destijds schatte de onderzoekers dat het om 50.000 - 80.000 kinderen zou gaan. Inmiddels hebben we het over eenschatting van 119.000 kinderen en zijn de kosten voor de samenleving naar verwachting meer dan een miljard. Schattingen, want hoe groot het probleem werkelijk is, weten we niet.

In 2014 werden in de stad 194 kinderen mishandeld. We hebben het dan over de bevestigde gevallen. Het werkelijke probleem is vermoedelijk drie keer zo groot. En daar moeten we meer zicht op krijgen. De VVD is daarom blij dat bij de volgende begroting de cijfers van de meldingen en her-meldingen van mishandeling bij Veilig Thuis worden opgenomen, zodat we beter de vinger aan de pols kunnen houden. Bovendien krijgen we meer inzicht in de effecten van onze aanpak. Wat de VVD betreft hoort hier ook een apart budget bij, zodat we ook duidelijke keuzes kunnen maken wanneer dit nodig blijkt te zijn. Op dit moment wordt er - gelukkig - wel geïnvesteerd in de aanpak, maar dit wordt vanuit verschillende potjes gefinancierd. Maak daar één budget van.

De aanpak van kindermishandeling is absoluut niet makkelijk. Gelukkig zet het college in op enerzijds preventie, signalering en melding van kindermishandeling en anderzijds op het realiseren van een effectieve aanpak wanneer kindermishandeling eenmaal is geconstateerd. In het najaar komt het college met concrete voorstellen hiertoe. De VVD wil echter alvast een stapje verder gaan. Ik vertel u daarom graag meer over de successen die aandachtsfunctionarissen geboekt hebben en wat de kansen zijn.

Wanneer een jong meisje met haar vader bij de tandarts komt met alleen maar rotte tanden in haar mond, gaan erbij de arts diverse alarmbellen rinkelen. En terecht. De vraag is echter wel of er meteen een melding gemaakt moet worden bij Veilig Thuis, omdat er sprake is van ernstige verwaarlozing. Of dat eerst het gesprek aangegaan moet worden met die vader. Een lastige kwestie voor veel artsen, maar bij het UMCG biedt de aandachtsfunctionaris hulp. Door het gesprek aan te gaan komen ze erachter dat het meisje altijd bij haar moederheeft gewoond en dat zij recentelijk met de noorderzon is vertrokken. De vaderheeft de zorg voor het kind overgenomen en wil de situatie van zijn dochter juist verbeteren. Hij is dus niet bepaald de boeman in deze situatie.

In een andere situatie raakt de vader een pasgeboren baby totaal niet aan. Mijdt het kind. Verzorgt het niet. De artsen hadden de nijging om het te melden bij Veilig Thuis, maar de aandachtsfunctionaris ging het gesprek aan. Wat bleek: de vader was als de dood om zijn kind iets aan te doen. Hij had dus begeleiding nodig in hoe je omgaat met een baby en had niets kwaads in de zin.

Er zijn ook voorbeelden waarbij geen aandachtsfunctionaris betrokken was. Zo werd een jongen vaak door zijn ouders schijnbaar hardhandig in zijn rolstoel gezet. Bovendien waren zijn ouders kortaf tegen hem. Buren doen melding bij Veilig Thuis en die komen vervolgens langs. Dan blijkt de jongen autistisch en aan het puberen. De ouders hadden al hulp gezocht bij een kinderpsychiater en deze had juist geadviseerd de jongen strakker aan te pakken. Geen gemaar, hop in de rolstoel en wegwezen. Zij waren tot dan toe steeds te lief voor en daarmee te onduidelijk richting hem geweest. Een aandachtsfunctionaris had hier al eerder kunnen handelen waardoor melding bijVeilig thuis overbodig was geweest.

Voorzitter, u ziet. De rol van de aandachtsfunctionaris is zeer waardevol. Niet alleen bij het UMCG wordt met aandachtsfunctionarissen gewerkt,maar bijvoorbeeld ook al op een enkele school. De VVD is in gesprek gegaan met de aandachtsfunctionarissen van het UMCG, van de GGD en van een school om te zoeken naar een effectieve aanpak. De VVD komt tot de conclusie dat aandachtsfunctionarissen in het onderwijs een waardevolle bijdrage kunnen leveren aan het signaleren en aanpakken van kindermishandeling. Niet om met eenvingertje te wijzen, maar om met elkaar naar een oplossing te zoeken die het beste is voor het kind. Het kind zou immers centraal moeten staan en dat gebeurt helaas nog te weinig. Leerkrachten zien de kinderen een groot deel van de dag en zouden aanwijzingen van mishandeling kunnen signaleren. Maar wat dan te doen? En bij wie kunnen zij terecht? Om leerkrachten meer comfort te bieden bij het aanpakken van kindermishandeling pleit de VVD ervoor om te investeren in aandachtsfunctionarissen in het onderwijs. Kindermishandeling verdient namelijk een aanpak die daadwerkelijk helpt. De VVD vraagt het college daarom samen met GL, D66, PvdA, Partij voor de Dieren, Stadspartij en de Christenunie om een apart budget vrij te maken voor de bestrijding van kindermishandeling en de mogelijkheid van aandachtsfunctionarissen in het onderwijs mee te nemen in de voorstellen voor de aanpak.

Voorzitter, hopelijk kunnen we een bijdrage leveren aan een veilige omgeving voor iedereen. Waarin optimaal de ruimte is voor persoonlijke ontwikkeling en groei. Zodat in onze stad niemand aan de kant hoeft te staan. Laten we zorgen voor werk in een veilige omgeving.

Dankuwel.


Update: de motie voor het aparte budget voor de aanpak van kindermishandeling en het onderzoeken van de mogelijkheden van aandachtsfunctionarissen in het onderwijs is unaniem aangenomen door de raad. In het najaar spreekt de raad verder over de voorstellen voor de aanpak van kindermishandeling.