Wijkbezoek Vinkhuizen, Paddepoel en Selwerd

Op donderdag 29 oktober heb ik deelgenomen aan de fietstocht over gebiedsgericht werken. Tijdens deze middag heb ik een kijkje mogen nemen bij BackBone050 in Vinkhuizen, Co-creatie Paddepoel, project WIJS en Wijkbedrijf Selwerd. Ik vertel jullie graag wat ik daar gezien en gehoord heb. 

BackBone050

BackBone050 is een stichting die gevestigd is in het voormalige schoolgebouw de Vinkenborg en heeft het schoolgebouw omgetoverd tot een creatieve broedplaats. Het is de bedoeling dat met de verzameling activiteiten jongeren worden bereikt, zodat ze kunnen deelnemen aan sport, cultuur, dans, muziek en theater. 


Sherlock Telt ontvangt de groep


Bij BackBone050 worden we enthousiast ontvangen door Sherlock Telgt. We mogen even een blik werpen bij de repetities van Theater te Water en worden ontvangen door De Noordelingen. De directeur, Lotte Lohrengel, vertelt ons meer over dit theatergezelschap. Bij deze pre-HBO-opleiding hebben vier avonden in de wijk vijftig jongeren toneelles. Daarnaast hebben zij een productiegroep met voorstellingen zowel in de stad, als in het land, maar zelfs ook al in Brussel. Ze zijn van de Moesstraat naar BackBone050 verhuisd. Voor Lotte was het wel even wennen toen zij de eerste dag begon en in een klein wasbakje de afwas stond te doen. Ze zei: 'Ik noem mijzelf een directeur met een WC-borstel in mijn hand'. Hierbij refereert ze aan alle taken die gedaan moeten worden. 'De WC moet immers ook schoon.' 



Lotte Lohrengel vertelt over haar ervaringen in de kantine van De Noorderlingen 

Hierna zijn we door Sherlock door de rest van het gebouw geleid en heeft hij vertelt wat de criteria zijn voor het mogen huren van ruimte in BackBone050. Er zijn drie criteria, te weten maatschappelijk betrokken, creatief en jong. Je moet minimaal een van die drie meenemen om binnen te komen. 

Je verwacht het niet, maar na een aantal trappen omhoog gelopen te zijn, komen we in een gigantische ruimte waar een BMX- en skatepark gevestigd zijn. Erg indrukwekkend en de aanwezige jongeren geven spontaan een showtje weg. Ik doe het ze niet na... 


Jongeren laten zien wat ze met een BMX kunnen

Co-creatie Paddepoel en WIJS

Bij de volgende locatie horen we meer over Co-creatie in Paddepoel. De wijkraad heeft daar aangegeven meer met co-creatie te willen doen. Dit betekent dat de stakeholders van de wijk, zoals bewoners, professionals, instanties en de gemeente, plannen maken voor verbetering, verandering en vernieuwing in de wijk.

Een van de werkgroepen die hieronder valt is het project WIJS (Wijk Inzet Jongeren en Studenten). Studenten Harald en Anne vertellen enthousiast over hun ervaringen met WIJS. Dit is een project voor en door jongeren waarbij ze studenten en Stadjers dichterbij elkaar proberen te brengen. Het is opgezet vanuit de Hanzehogeschool en de MJD, maar de RUG en MBO-opleidingen zijn er later ook bij betrokken. Het project WIJS ziet studenten als een soort superhelden, the Avengers. De kennis van de studenten wordt ingezet voor de wijk, bijvoorbeeld rechtenstudenten bij juridische kwesties of studenten van Minerva als het om creativiteit bij de inrichting van de openbare ruimte gaat. Ze weten studenten maatschappelijk te betrekken en zich in te zetten voor hun wijk. Ik ben natuurlijk wel benieuwd hoe zij studenten weten te binden, want dat blijkt vaak lastig. Het antwoord: studiepunten. Om studenten te motiveren heeft WIJS afspraken gemaakt met de onderwijsinstellingen, zodat er studiepunten behaald kunnen worden met hun inzet in de wijk. De ervaring van WIJS is echter wel dat als ze eenmaal zijn binnengehengeld met studiepunten, ze de activiteiten zo leuk vinden, dat ze daarna blijven plakken. 

Leuk om te zien dat dit door een wijkproject is opgepikt. De VVD verzocht namelijk, op initiatief van steunfractielid Jasper Boter, bij de bespreking van de begroting 2015 het college met de onderwijspartners in gesprek te gaan om de mogelijkheid te onderzoeken om studenten studiepunten te geven voor hun inzet in de wijk (motie). Dat dit nu door een wijkproject zelf is geregeld, is eigenlijk alleen maar beter. Eigen initiatief van bewoners met hulp van de onderwijsinstellingen zonder dat de gemeente hierin het voortouw moet nemen. 

Wijkbedrijf Selwerd

Tot slot hebben we een bezoek aan Wijkbedrijf Selwerd gebracht. Kwartiermaker Theo Adema geeft aan hoe ze in Selwerd de deur letterlijk hebben opengezet voor bewoners. Het Wijkbedrijf is voor en door bewoners. Van de mensen die langskwamen vond zo'n 80% het allemaal wel interessant, maar had niet de behoefte om veel tijd te investeren in de opzet ervan. Gelukkig wilde die andere 20% dat wel en samen met deze bewoners, een zorginstelling en de gemeente is het Wijkbedrijf verder uitgebreid. Theo geeft aan: 'met actieve bewoners kom je een stap verder, maar ze komen er niet alleen.' Dankzij het Wijkbedrijf kunnen mensen weer aan de slag. 

Frank is een van de mensen die door het Wijkbedrijf weer werkervaring opdoet. Hij vertelt ons dat hij zijn werk ziet als een veredelde werkervaringsplek. Hij werkt 16 uur in de week voor minimumloon, maar vindt dat beter dan thuiszitten. Hij heeft zich gericht op het besparen van energie bij sociale woningbouw. Niet door grote investeringen, maar juist door kleine investeringen of zelfs handelingen die geen geld kosten, maar wel een besparing opleveren. Het gaat dus eigenlijk om bewustwording en gedrag. Het is ook niet per se een duurzaamheidsproject, maar eerder een armoedebestrijdingsproject met als doel zorgen dat mensen meer geld overhouden. 

De uitdagingen voor het Wijkbedrijf Selwerd zijn o.a. zorgen dat er meer geldstromen naar het project toekomen dan alleen die van de gemeente, zodat het Wijkbedrijf minder afhankelijk wordt. Daarnaast is het steeds zoeken naar oplossingen om te voorkomen dat er binnen het Wijkbedrijf gesubsidieerd arbeid wordt aangeboden onder de marktwaarde. 

Het was goed om deze projecten eens met eigen ogen gezien te hebben. Zeker omdat over deze initiatieven ongetwijfeld in de raad nog vaker zal worden gesproken. 


Sabine Koebrugge

Fractievoorzittter VVD