Woordvoering begrotingsdebat 11 november 2015

Woensdag vond het begrotingsdebat plaats in de gemeenteraad. Lees hieronder de woordvoering van fractievoorzitter Sabine Koebrugge. 

Om het VVD standpunt kracht bij te zetten, heeft de fractie voorafgaand aan de vergadering geregeld dat alle raadsleden chocolade muntjes voor zich hadden liggen. Het was op dat moment nog niet bekend van wie de muntjes waren, omdat wij benieuwd waren wat de raads- en collegeleden met de muntjes zouden doen. 

Bij de opening van de woordvoering vroeg de fractievoorzitter wie er nog muntjes over had. Dat bleken gelukkig nog behoorlijk wat raadsleden te zijn. De raad van Groningen is dus spaarzamer dan vaak lijkt gezien de standpunten. Het college had de muntjes al op... We weten niet of dat een goed voorteken is ;) 

De VVD geeft het geld liever terug aan de Stadjer zelf. Vandaar dat onze fractiemedewerkers bij het begin van de woordvoering de publieke tribune hebben voorzien van een extra (chocolade) zakcentje. 

De woordvoering:


Ruimte voor Stadjers en ondernemers werkt

De VVD doet dit niet voor niets. Wanneer de gemeente de Stadjers niet alleen beleidsmatig meer ruimte geeft, maar ook financieel, zal dit uiteindelijk een boost zijn voor de economie. Mensen hebben meer geld om in zichzelf te investeren en zichzelf verder te ontplooien. Ondernemers investeren in hun bedrijf en dit levert uiteindelijk weer nieuwe banen op. Banen die we hard nodig hebben, want de Stadjers hebben de grootste keuzevrijheid als zij in hun eigen inkomen kunnen voorzien en niet afhankelijk zijn van de overheid. 

Jullie kennen ongetwijfeld allemaal het oude gebouw van Post NL achter het hoofdstation. En weten we ook allemaal wat daar op dit moment gebeurt? Maar liefst 3.000 vierkante meter is daar nu beschikbaar voor startups. Het gebouw staat nu ook beter bekend als The Big Building. Zoals initiatiefnemer Nick Stevens zegt “It’s big and it’s a building” en daar was de naam! 

Een paar weken geleden hadden wij met de VVD het genoegen om er een kijkje binnen te mogen nemen. We werden daar rondgeleid door Nick Stevens en ik neem jullie graag mee in zijn inspirerende - en veel zeggende - verhaal. 

Nick legt ons uit dat het niet gaat om zomaar een verzameling van bedrijven maar dat het hier gaat om een complete vernieuwing van de economie. Hij voorspelt dat traditionele bedrijven, waar het in de eerste plaats draait om winst voor de aandeelhouders, vaste werkplekken en werktijden en een hiërarchische structuur, niet lang meer bestaan. Waar in 1960 bedrijven nog gemiddeld 60 jaar bestonden is dat tegenwoordig nog maar 14 jaar. En de crisis van 2006 en 2007 heeft volgens hem duidelijk gemaakt dat de wereld blijvend is veranderd. Startups kunnen sneller op nieuwe ontwikkelingen en veranderingen inspelen, zijn per definitie innovatief, hebben lagere kosten en maken makkelijker gebruik van de nieuwe technologie. Daar waar bedrijven als Nokia en Kodak de laatste jaren hopeloos faalden, is de meest succesvolle startup, met in verhouding een klein aantal medewerkers,  uitgegroeid tot een miljardenbedrijf: Facebook. Nick ziet veel kansen voor Groningen. Groningen heeft volgens hem namelijk heel veel te bieden: veel jongeren, veel talent, een goed uitgaansleven en goed leefklimaat. Hij ziet voor startups nog volop kansen om meer te doen bijvoorbeeld op het gebied van energie. En tot slot, als opdracht voor de politiek heeft hij om vooral zo weinig mogelijk belemmeringen of obstakels op de weg te leggen.

Voorzitter, u begrijpt, dit is natuurlijk een verhaal naar ons hart. Maar het zou niet alleen een verhaal moeten zijn dat goed ligt bij de VVD, maar bij iedereen. Dit is waar het om draait: ruimte voor ondernemers, voor individuen, ruimte voor hun initiatieven. En dit alles zonder overheidssubsidie, maar met een gemeente die meedenkt en geen barrières opwerpt. 

En hierin zien we ook andere successen. Neem het experiment in de Zwanestraat dat al uitgebreid is naar meer straten, zoals de Oosterstraat en Westerkade. Winkeliers krijgen in deze straten meer ruimte om de openbare ruimte zelf in te richten. En dit heeft geleid tot minder leegstand, een betere samenwerking tússen ondernemers en meer betrokkenheid ván ondernemers. En, niet geheel onbelangrijk, tevreden bezoekers! Meer ruimte voor ondernemers werkt.

En zoals ik aan het begin van mijn betoog al zei: de banen die hier uit voortkomen, hebben we hard nodig. Want mensen hebben de grootste keuzevrijheid als zij in hun eigen inkomen kunnen voorzien. Werk is immers de beste sociale voorziening. Om dit te bereiken is het wel van belang dat iedereen een basis heeft meegekregen waarmee hij of zij zijn of haar leven verder vorm kan geven. De VVD hecht daarom aan goed onderwijs voor iedereen. En bij wie - om wat voor reden dan ook - op jonge leeftijd de basale vaardigheden op het gebied van lezen, schrijven en rekenen, maar ook digitale vaardigheden, niet ontwikkeld zijn, moet daar alsnog aandacht naar uitgaan. Bovendien moeten we om dat te kunnen doen, weten hoe groot deze groep is. Vandaar dat wij hiervoor samen met de PvdA, CDA en D66 een motie voor indienen. 

Blijven ontwikkelen geldt ook voor de gemeente. Zo ook op het gebied van sport. Meer zicht op waar de stad nu staat ten opzichte van andere gemeenten, biedt ons de mogelijkheid om meer te leren van andere gemeenten. Wat doen zij om sporten en bewegen te stimuleren? Wat voor resultaten behalen zij daar en met welke inzet? De VVD ziet mogelijkheden om door van andere gemeenten te leren de inzet van de sportmiddelen doeltreffender en efficiënter in te zetten. Hier dienen wij een motie voor in samen met de PvdA en Student & Stad. 

Ruimte geven betekent ook dat mensen zelf kunnen bepalen waar ze hun huis willen bouwen. De VVD heeft in het verleden vaker aangegeven dat uitsluiten van woningbouw op het Suikerunie terrein voor 15 jaar onverstandig is als daar wel mogelijkheden liggen. Bovendien kan die 15 jaar niet steeds voor ons uitgeschoven worden. Hier is ruimte voor grondgebonden woningen waar behoefte aan is. Bovendien blijven op dit moment de kosten maar doorlopen, terwijl met woningbouw het geld dat dit terrein gekost heeft juist terugverdiend kan worden. Ook hiervoor een motie samen met de PvdA. 

Tijdens de commissievergadering hebben wij het college gevraagd of er iets zou kunnen gebeuren aan de verkeersveiligheid aan het Wielewaalplein. Waar in de oude situatie nog zebrapaden aanwezig waren, zijn die er nu niet meer. Mede door de aanwezigheid van een basisschool in de Vinkenstraat wordt dit als onveilig ervaren. Bovendien is de route voor doorgaand verkeer niet geheel duidelijk. De wethouder heeft aangegeven hier bij de commissie Beheer & Verkeer op terug te komen. Wij vertrouwen erop dat dit uiteindelijk tot een oplossing zal leiden ten behoeve van de verkeersveiligheid aan het  Wielewaalplein.

Voorzitter aan het begin van mijn betoog gaf ik al waarom het van belang is voor de stad dat we onze inwoners niet opzadelen met steeds hogere lasten en we juist moeten werken naar een situatie waarin Stadjers minder gaan betalen. Een tariefsstijging van de parkeervergunningen gaat daar lijnrecht tegenin. Vandaar dat wij hiervoor een motie indienen met CDA, Student & Stad, SP, ChristenUnie en de Stadspartij. 

Tot slot wil ik nog aandacht vragen voor iedereen die bijgedragen heeft aan het tot stand brengen van deze begroting. Het is ieder jaar weer een klus en dit jaar een extra grote omdat de begroting in geheel nieuwe vorm gepresenteerd is. Wat de VVD een absolute verbetering vindt. Dank daarvoor!