VVD zet hulpverleners in het zonnetje

Op Valentijnsdag hebben de fractieleden van de VVD Groningen een bezoek gebracht aan de Ambulancezorg en de Brandweer in de stad Groningen. 

Het eerste bezoek stond gepland bij de Ambulancezorg aan de Kastanjelaan. Na een warm ontvangst werd de taart door de fractievoorzitter Sabine Koebrugge overhandigd. Met deze taart wil de VVD Groningen haar waardering uitspreken voor de dagelijkse inzet van de hulpverleners. Nadat de taart was aangesneden is onder het genot van koffie en thee het gesprek met de hulpverleners aangegaan. De fractieleden wilden graag de ervaringen van de hulpverleners horen. Wat gaat er goed in hun werkzaamheden, tegen welke problemen lopen zij aan, hoe staat het met agressie tegen hulpverleners en wat kan de fractie voor hen betekenen? Uit de gesprekken bleek duidelijk dat de hulpverleners passie hebben voor hun vak. 

Tijdens de gesprekken kwamen enkele punten naar voren. Zo blijkt dat veel automobilisten niet weten hoe zij moeten reageren als een ambulance wil passeren. Een idee is om dit al te leren tijdens de autorijlessen. Daarnaast bleek het behandelen en verzorgen van verwarde of psychotische mensen een zorgelijke kwestie. Er zou een betere afstemming en analyse gemaakte moeten worden bij aankomst in het ziekenhuis bijvoorbeeld zodat de patiënt niet op straat beland of bij de politie terecht komt. Een andere zorgelijke ontwikkeling bleek te liggen bij de  toename van alcoholgebruik onder vooral minderjarige (16/17 jarige) meisjes. Sinds de alcoholgerechtigde leeftijd is verhoogd is bij deze groep het alcoholgebruik excessief toegenomen. Ook bij andere groepen viel de combinatie van veel alcohol en drugsgebruik op. Gelukkig hebben de ambulancemedewerkers over het algemeen weinig te maken met agressie tijdens hun werkzaamheden. De samenwerking met de politie zorgt ervoor dat zij hun werkzaamheden goed kunnen uitvoeren.

Aan het einde van het gesprek is de gelegenheid geboden om een ambulance van binnen te bekijken. Het was een gezellig en leerzaam gesprek waarbij beide kanten nog niet waren uitgepraat. Een vervolggesprek komt er dan ook zeker. 

Daarna stond de Brandweer aan de Sontweg op het programma. Hier hebben wij een fantastische rondleiding gekregen door de kazerne, waarbij werd verteld hoe de dagelijkse werkzaamheden eruit zien. Uit het gesprek werd duidelijk dat de Brandweer uit hardwerkende mannen en vrouwen bestaat. Het beroep is zeker niet voor iedereen geschikt. Iedere dag moeten zij weer hard trainen om in geval van nood ons bij te staan. Indien een oproep plaatsvindt moeten de brandweerlieden binnen 90 seconden de kazerne verlaten. Ongeacht wat zij op dat moment doen. Organisatorisch is alles tot in de details geregeld bij de Brandweer. Dat geeft een zeer prettig gevoel en een gevoel van veiligheid. Op de vraag of zij veel te maken krijgen met agressie gaven zij aan daar minder last van te hebben. Doordat zij altijd met z’n zessen zijn hebben ze een natuurlijk overwicht. Bij bijvoorbeeld een ernstig ongeluk wordt hun altijd de ruimte gegeven om hun werkzaamheden uit te oefenen. Agressie komt wel eens voor wanneer er drank in het spel is. Een voorbeeld is 5 mei. Een paar festivalgangers vonden het nodig om de kabels van de muziek te vernielen door ze te laten branden. Om verdere schade te voorkomen werd de brandweer ingezet. Op het moment dat de brandweer ingreep vonden enkele festivalgangers het leuk om een glas bier in de nek van de brandweermannen te legen. 

Terecht gaf een van de brandweerlieden aan dat het ook van jezelf afhangt en hoe je daar zelf mee omgaat. Je kan er voor kiezen om er vol tegen in te gaan of je maakt een goede grap. Wel vindt er een verandering plaats in de maatschappij op het gebied van social media. Mensen willen tegenwoordig (te) snel antwoord op hun vragen over wat er bijvoorbeeld is gebeurd. Als dat antwoord te lang duurt wordt er vaak gespeculeerd. 

Deze dag heeft ons goede en bovenal leerzame gesprekken opgeleverd. We hebben inzage gehad in de dagelijkse werkzaamheden en hebben veel input van de hulpverleners gekregen. We mogen in Groningen trots zijn op onze hulpverleners. Bij hen zijn wij altijd in goede handen en dat moeten we koesteren. Een bedankje door middel van een taart is het minste wat we kunnen doen. De VVD doet immers graag iets terug voor de mannen en vrouwen die zich elke dag voor onze samenleving inzetten.