Stad Groningen krijgt Keurmerk Meldcode voor Kindermishandeling en Huiselijk geweld.

De stad Groningen heeft als eerste gemeente in Nederland het Keurmerk Meldcode voor Kindermishandeling en Huiselijk geweld van de Landelijke Vakgroep Aandachtsfunctionarissen Kindermishandeling LVAK gekregen. In de meldcode staat beschreven hoe signalen van eventueel kindermishandeling of huiselijk geweld kunnen worden herkend. Op dinsdag 11 april is het keurmerk door directeur Tea Hol overhandigd aan wethouder Matthias Gijsbertsen.

Het aanpakken van kindermishandeling is niet gemakkelijk. Toch is het aanpakken en vroegtijdig signaleren van kindermishandeling essentieel. De VVD heeft daarom gepleit voor het aanstellen van aandachtsfunctionarissen binnen het onderwijs. Zij kunnen een grote bijdrage leveren aan het signaleren en aanpakken van kindermishandeling. De taken van de aandachtsfunctionaris bestaan uit een adviserende rol ten aanzien van het beleid en een coördinerende rol bij de uitvoering van de meldcode in geval er een vermoeden bestaat van kindermishandeling/huiselijk geweld. Ook ondersteunen zij bij het gebruik van de meldcode waardoor deze goed werkt en zetten zij sterk in op preventie.

De VVD is eerder al in gesprek gegaan met de aandachtsfunctionarissen van het UMCG, van de GGD en van een school om te zoeken naar een effectieve aanpak. Hieruit blijkt dat de rol van een aandachtsfunctionaris bij mishandeling zeer waardevol is. In de gemeenteraad heeft onze fractie meerdere keren per motie aandacht gevraagd voor deze aanpak van kindermishandeling. Daarnaast schreef steunfractielid Elisabeth Akkerman vorig jaar bijgevoegd opinieartikel.