Herinrichting kruispunt Wilhelminakade

Herinrichting kruispunt Wilhelminakade

De kruising Wilhelminakade-Prinsesseweg, één van de gevaarlijkere verkeerssituaties in Groningen, krijgt een unieke herinrichting. Op initiatief van de VVD werd de aanpak van dit gevaarlijke kruispunt in 2013 al aangekaart in de gemeenteraad. Nu, 31 mei 2017, is het moment daar dat de betrokkenen hun mening hebben laten gelden en de raad akkoord gaat met de herinrichting. Het duurt even maar dan heb je ook wat!

Een blik in het verleden. De VVD-fractie gaf in 2013 gehoor aan de vele signalen vanuit de wijk dat het kruispunt dusdanig onoverzichtelijk is dat het daardoor gevaarlijk kan zijn, met name voor fietsers. Middels schriftelijke vragen aan het college van B&W werden een drietal oplossingen voorgesteld, te weten een rotonde, het creëren van ‘shared space’ (gelijkwaardige verkeersstromen) en het doortrekken van het fietspad Wilhelminakade evenals het samenvoegen van de rijbanen van de Prinsesseweg. Als vervolg hierop organiseerde de VVD in maart 2014 een bewonersbijeenkomst om de ideeën van de buurtbewoners te peilen over een mogelijke oplossing.

Het duurde even, maar er is werk van gemaakt. In december 2016 werden namelijk vijf uitgewerkte voorstellen (waaronder de drie suggesties van de VVD) openbaar gesteld voor reacties uit de buurt. Hoewel de meningen verdeeld waren, werd er in samenspraak met de betrokken partijen de afsluiting van de Herman Colleniusbrug in ieder geval verworpen. Dit is namelijk een ontsluitingsroute voor bewoners. Hoe moest de situatie dan opgelost worden? Mede door creatief gebruik van de ruimte, het samenvoegen van enkele varianten en de ideeën van bewoners is er uiteindelijk een uniek concept ontstaan. Wat maakt de herinrichting nou zo uniek? De fietser krijgt voorrang in de nieuwe situatie en er wordt nadrukkelijk ingezet op een overzichtelijk en veiliger kruispunt. Het is bovendien het eerste kruispunt in Nederland met een fietsrotonde die over een normaal kruispunt met afbuigende voorrang wordt gelegd. Kortom, een innovatief en vooruitstrevend stukje verkeersinrichting waarmee Groningen voorop loopt in Nederland!

De VVD blijft zich inzetten voor een verkeersveilige en bereikbare stad. De herinrichting van dit kruispunt is een mooi voorbeeld hoe wij dit willen realiseren. Er zijn echter nog talloze situaties die onze aandacht verdienen. Ken jij dus onveilige verkeerssituaties in de stad? Laat het ons weten!

Wytze Spoelstra

Woordvoerder Beheer en Verkeer