Bed-Bad-Broodvoorziening

In de extra commissievergadering van Financiën en Veiligheid voorafgaande aan de gemeenteraad is het onderwerp Bed-Bad-Brood besproken.Eerder dit jaar heeft de VVD samen met stadspartij en CDA schriftelijke vragen gesteld over deze voorziening maar de beantwoording liet te wensen over. Nog steeds is het niet duidelijk wat de reden is dat de mensen niet in een rijksvoorziening terecht kunnen. Wethouder Schroor heeft in december 2016 gezegd dat hij ons kan verzekeren dat deze mensen niet in een rijksvoorziening terecht kunnen. Wij willen daarom van de wethouder weten waarop hij dit baseert. Het gaat om een gemeentelijke uitgave van 3 miljoen euro per jaar, terwijl het Rijk hier een voorzienig voor heeft.

Daarnaast blijkt de Bed-Bad-Broodvoorziening duurder uit te pakken dan aanvankelijk vermeld.Bovendien heeft de VVD steeds aangegeven dat er rekening gehouden moet worden met de situatie dat er überhaupt geen vergoeding meer komt vanuit het Rijk. Het Rijk heeft immers andere oplossingen en was bereid om regionale voorzieningen te treffen mits gemeenten hun eigen voorzieningen zouden sluiten. Het college rekende er echter op dat er na augustus 2017 weer een vergoeding vanuit het Rijk zou komen naar aanleiding van het nieuwe regeerakkoord. Dat akkoord is nog niet bereikt en daarom vraagt de VVD zich af hoe het college het tekort tussen 3,4 miljoen en de gereserveerde 2,1 miljoen zal oplossen. Een behoorlijke smak geld waarvan wij nog niet overtuigd zijn dat dit betaald moet worden.

Wethouder Schroor heeft aangegeven op basis van casuïstiek te willen aantonen dat de mensen die in de Bed-Bad-Broodvoorziening zitten op geen enkele manier ergens anders naar toe kunnen. Niet alle 300 mensen zullen bekeken worden, maar hij zal de aanvragers van het debat (CDA, Stadspartij en VVD) 10 voorbeelden geven in een gesprek. Op basis daarvan zal de fractie beoordelen of het nodig is dat de gemeenten miljoenen uitgeeft aan uitgeprocedeerde asielzoekers.