Woordvoering Rekening 2016

Allereerst hartelijk dank aan alle mensen die betrokken zijn geweest bij het tot stand komen van de rekening. Dit zal geen sinecure zijn geweest. Zeker ook nu we het antwoord van de accountant kennen, die een afkeurende verklaring beloofd heeft.

Daarmee is dit sowieso een bijzondere situatie. Er ligt een rekening waarvan ook de accountant zegt dat er in veel gevallen sprake is van een adequate uitvoering van de door de raad vastgestelde besluiten. Bovendien geeft de accountant zelf ook aan dat er geen geld is verdwenen. Het gaat echter om de technische verwerking in de jaarrekening die kennelijk niet volgens de regelgeving gebeurd is. Dit roept uiteraard ook bij de VVD veel vragen op, want we zijn onze verslaglegging toch niet ineens anders gaan doen? Zijn de regels van het Besluit Begroting en Verantwoording in een jaar tijd dan dusdanig veranderd dat daar het verschil in zit in een goedkeurende verklaring – van vorig jaar over 2015 – en een afkeurende verklaring? Als dat zo is, hoe kan het probleem dan al bij de openingsbalans ontstaan zijn? Hier lijkt een verschil in interpretatie te zitten tussen de accountants. Eigenlijk zijn dit vragen voor de accountant, dus met de kennis van nu was het beter geweest als we de accountant nog wel in de openbaarheid zouden kunnen horen. Dit is echter niet zo afgesproken met de nieuwe accountant.

Gelukkig is het college voortvarend aan de slag gegaan om dit op te lossen. Helaas levert dit geen goedkeurende verklaring meer op, omdat het tijdsbestek te kort is. De VVD vind het prettig om te lezen en horen dat het college de problemen serieus neemt en aan de aanbevelingen van de accountant overneemt. Kennelijk is meer kennis van het Besluit Begroting en Verantwoording nodig binnen de organisatie om in de toekomst dergelijke verslagleggingsproblemen te voorkomen.

Daarnaast is de VVD heel erg blij met dat het weerstandsvermogen eindelijk nagenoeg 1.0 is. Wij hebben hier herhaaldelijk op aangedrongen. Wat de VVD betreft moet het weerstandsvermogen minimaal 1.0 zijn om te kunnen spreken van gezonde gemeentefinanciën. Zo hebben we voldoende buffer om de risico’s van de gemeenten te beheersen. Met de afkeurende verklaring is het extra prettig dat we onze risico’s kunnen beheersen, want anders had dit vervelende gevolgen kunnen hebben vanuit de provincie. Op preventief toezicht zitten we immers niet te wachten.

Als we vervolgens naar de rekening an sich kijken, lijkt het geld inderdaad uitgegeven aan de zaken die deze raad beoogd heeft. Ook de VVD ziet nog uitdagingen, maar we merken ook dat het beter gaat in de stad. Daar waar we ons aanvankelijk wat zorgen maakten over de leegstand na het vertrek van grote winkelketens, kunnen we inmiddels spreken van goede alternatieven. De winkelpanden zijn weer opgevuld en dit betekent ook weer extra werkgelegenheid. Die werkgelegenheid is zo belangrijk voor de Stad én voor de regio. Helaas moeten we ook constateren dat er nog te veel mensen aan de kant staan door het hoge aantal uitkeringen dat de stad kent. Hier moet wat aan gedaan worden. Enerzijds zijn er banen nodig. Anderzijds moeten we ook op zoek naar mogelijkheden om mensen meer te motiveren uit de uitkering te komen zonder afbreuk te doen aan de eigen verantwoordelijkheid.

Voorzitter, de VVD is het college erkentelijk voor de toezeggingen in de rekeningcommissies met betrekking tot het te veel aan precariobelasting dat geïnd is, de aanpak van het Wielewaalplein (al heeft dit wel heel lang geduurd, maar dat gevoel heeft de wethouder volgens mij zelf ook) en het eerder dan 2025 starten met plannen realiseren voor het Suikerunieterrein. Het is voor de VVD belangrijk dat de lasten laag blijven en er niet meer geïnd wordt dan nodig. Daar wij hebben afgesproken dat de precariobelasting kostendekkend zou zijn, is het wel zo terecht dat naar verlaging of teruggave gekeken wordt wanneer de opbrengsten meerdere jaren op rij hoger zijn dan de kosten.

Wij vroegen bij de begroting voor 2016 al om aanpak van de verkeersveiligheid aan het Wielewaalplein. Daar zou vlot een oplossing voor komen, maar helaas hebben wij moeten constateren dat die oplossing er nog steeds niet is. De wethouder heeft aangegeven hier zelf ook verbaasd over te zijn, dus we rekenen erop dat het nu alsnog spoedig aangepakt wordt.

Voor het Suikerunieterrein vraagt de VVD al langer om een snellere aanpak, omdat dit de gemeente geld op kan leveren en dit een schitterende locatie in de buurt het stadscentrum is om woningbouw te realiseren. Gelukkig heeft de wethouder aangegeven binnenkort met plannen te komen om alvast een start te maken. Positieve ontwikkelingen waar de VVD naar uitkijkt!