VVD en D66 vragen om experiment terrasvlonders

Vandaag heeft onze fractievoorzitter Sabine Koebrugge samen met Tom Rustebiel vragen gesteld aan het college of parkeerplaatsen tijdelijk benut kunnen worden voor terrassen. In Groningen lopen terrassen snel vol in de zomer, terwijl parkeerplekken soms leeg blijven. De beide partijen zien een mooie kans om deze ruimte wel te benutten met flexibele parkeerplaatsterrassen. 

Groningen is een compacte stad waarin de kwaliteit van de openbare ruimte een belangrijke rol speelt. Wij willen ondanks de beperkte ruimte een bereikbare en gastvrije stad blijven. Tegelijkertijd zetten wij in op het verbeteren van het verblijfsklimaat in de stad. Bij de bespreking van de contourennota parkeervisie hebben wij daarom stilgestaan bij de inrichting van de openbare ruimte zoals het meer flexibel gebruiken van (parkeer)ruimte. Zodra er draagvlak is onder buurtbewoners en de parkeerdruk het toelaat zouden parkeerplaatsen flexibel ingezet kunnen worden om op die manier de openbare ruimte optimaal te benutten.

Natuurlijk moeten we goed kijken naar draagvlak en parkeerdruk. Stadjers moeten hun auto nog wel kwijt kunnen. Maar als de ruimte er is dan zouden meer terrassen onze stad goed doen. Ze zorgen voor reuring en levendigheid in Groningen.’, aldus fractievoorzitter Sabine Koebrugge. 

Het tijdelijk benutten van parkeerplaatsen voor terrassen is in Nederland niet nieuw. De gemeente Rotterdam heeft al enkele jaren beleid waarbij (horeca)ondernemers in de zomermaanden de ruimte krijgen om aangrenzende parkeerplaatsen te benutten als terras. Deze mogelijkheid wordt in overleg met relevante partijen zoals omwonenden en de gemeente onderzocht. Dit beleid is ook zodanig ingericht dat veiligheid en toegankelijkheid gewaarborgd worden bij deze parkeerplaatsterrassen. In lijn met het voorbeeld van de gemeente Rotterdam achten onze fracties het waardevol om deze mogelijkheid te onderzoeken in de gemeente Groningen. 

Wij willen hiermee meer ruimte geven aan de ondernemer en de mogelijkheden van uitbreiding van de openbare ruimte als verblijfsgebied nader onderzoeken. Het gebruik van parkeerplaatsterrassen betekent daarnaast ook dat parkeerplaatsen niet permanent verwijderd hoeven te worden, maar tijdelijk een andere functie krijgen. Volgens onze fracties wordt daarmee goed oog gehouden voor de balans in bereikbaarheid en het creëren van meer beleving in de stad.

Naar aanleiding van het bovenstaande hebben de fractie van de VVD en D66 de volgende vragen aan het college gesteld: 

        1.  Is het college bekend met het zogenaamde terrasvlonderbeleid in Rotterdam, waarbij horecaondernemers tijdens de zomermaanden hun terras kunnen vergroten als er aangrenzende parkeerplaatsen zijn?

2. Is het college het met onze fracties eens dat dit terrasvlonderbeleid ruimte kan bieden aan zowel de ondernemer als het verbeteren van de openbare ruimte als verblijfsgebied in onze stad? 

3. Is het college bereid een experiment met parkeerplaatsterrassen toe te staan tijdens de zomermaanden, als aan de voorwaarden van parkeerdruk en draagvlak is voldaan? 

4. Is het college tevens bereid hier proactief over te communiceren via de ondernemersnetwerken?

Hieronder in de bijlage is de beantwoording door het college te lezen. 

Zet cookies aan om de video te tonen.