Jaaroverzicht 2015

Oudejaarsdag is een mooi moment om terug te blikken op het afgelopen jaar. In dit overzicht blikken wij terug op 2015 en leest u welke resultaten de VVD Groningen behaald heeft en waar de fractie zich voor ingezet heeft. Van een veiliger A-kwartier tot meer keuzevrijheid voor ondernemers, van een betere aanpak van kindermishandeling tot verduurzaming en geldbesparing bij sportverenigingen en van de aanpak van (functioneel) analfabetisme tot meer aandacht voor de gas- en energietransitie, hieronder leest u het allemaal terug. 

Ook in 2016 zullen wij weer werken aan een veilig, schoon en mooi Groningen met ruimte voor ondernemerschap en voldoende werkgelegenheid. Speelt er iets in uw omgeving wat u graag onder de aandacht van de Groningse VVD-politici wilt brengen? Schroom dan niet om ons te mailen op vvd@raad.groningen.nl of vul het formulier in via deze link

Januari 

Ondanks een afgelaste raadsvergadering stond de Groninger raad stil bij een uiterst precair onderwerp: de terugkeer van cameratoezicht in het A-kwartier. Op aandringen van de VVD, PvdA, CDA en Stadspartij werd een actualiteitendebat gevoerd in de raad. In aanloop naar dit debat gaf fractievoorzitter Sabine Koebrugge al aan dat er nadrukkelijk gekeken moet worden naar de terugkeer van cameratoezicht in het A-kwartier. Koebrugge: “Belangrijkste is dat we een discussie voeren over de veiligheid in het A-kwartier en in dit geval niet een fundamentele discussie over privacy.” Diverse brandbrieven van bewoners kregen zodoende gehoor door de VVD en een toezegging van de burgemeester om op zeer korte termijn een pakket van maatregelen door te voeren om de veiligheid terug te laten keren in de buurt. 

Februari

‘De gaswinning moet worden teruggeschroefd’. Althans, dat is de mening die de VVD en alle andere fracties uitten middels een motie in de raad van 18 februari. “De veiligheid van de Groningers staat nu voorop in plaats van enkel feiten over grondbewegingen”, aldus Sabine Koebrugge. Bovendien pleitte zij voor de energietransitie op de lange termijn en de innovatieve kracht die Groningen hierin kan leveren. “De gaswinning reduceren en de maatschappelijke meerkosten compenseren is één ding, maar de kracht van Groningen inzetten voor een langetermijnoplossing is nog veel essentiëler”. Als voorschot op deze langetermijnoplossing werd op initiatief van de VVD de motie ‘Taskforce Gastransitie Groningen’ unaniem aangenomen. Hierbij werd het college verzocht met een concreet voorstel te komen waarbij het regionale bedrijfsleven en de regionale kennisinstellingen samenkomen in het bewerkstelligen van de gastransitie. 

Maart

Na het plaatsen van een datacentrum in de Eemshaven zou Google met de startupfabriek ‘The Factory’ direct door kunnen stomen naar de stad Groningen. “Groningen heeft de grootste vertegenwoordiging van jonge inwoners van heel Nederland en een fantastisch startup-klimaat. Daarnaast beschikt Groningen met zijn onderwijsinstellingen over veel kennis en innovatiekracht. Het zou voor Google dus een logische keuze zijn om een campus in Groningen te vestigen,” aldus fractievoorzitter Sabine Koebrugge. 

Ondertussen wordt er door raadslid Max Blom gehoor gegeven aan de bewoners van de Reitdiephaven middels schriftelijke vragen aan het college. Blom: “Het is te begrijpen dat er vanwege de economische crisis weinig woningen zijn bijgebouwd in de wijk, maar dat mag niet ten koste gaan van de leefbaarheid en veiligheid in de wijk”. Bovendien zijn er voor buurtbewoners die geen ligplaats in de haven hebben maar wel een bootje te water willen laten, geen faciliteiten om dat te doen. Een vurige wens van die betrokkenen is de realisatie van een trailerhelling. “Dit levert niet alleen voor de bewoners een voordeel op, maar biedt ook kansen voor toerisme en recreatie. De Reitdiephaven is een prachtige, karakteristieke wijk die nu al de aandacht trekt van veel fotografen”, aldus Blom. 

De gemeentefractie van de VVD Groningen is blij, na het stoppen van nodeloos rondpompen van gelden bij sportverenigingen, met het nemen van de eerste horde naar een efficiënter en effectiever sportbeleid. ‘Verenigingen noemen genoeg voorbeelden van hoe het efficiënter en effectiever kan. Bijvoorbeeld door velden alleen te vervangen wanneer daar echt behoefte aan is, door zuinigere verlichting en door regelmatig na te gaan of gereserveerde sportfaciliteiten ook echt gebruikt worden’, aldus sportwoordvoerder Jasper Honkoop.

April 

Bij de bespreking van de verordeningen Participatiewet diende de VVD de motie, ‘Goede participatie vereist goede communicatie’, in met het CDA en de PvdA om de communicatie naar betrokkenen optimaal te doen verlopen. Jasper Honkoop: “Wij denken dat de communicatie een aandachtspunt is en dat het iets is waarbij wij ook in woordgebruik, als er gekeken wordt naar kennisniveau, er echt bovenop moeten zitten”. Het college zal in 2016 met een rapportage komen over deze communicatie en in hoeverre maatregelen benodigd waren. 

Daarnaast is er een collegevoorstel gekomen om het meeste witgoed nieuw aan te gaan bieden. Het extra geld dat dit kost zou anders gebruikt kunnen worden. Jasper Honkoop: “Het geld kan ook worden ingezet om kinderen uit minimagezinnen te ondersteunen. Extra geld voor toegang tot onderwijs of sport stelt kinderen in staat goed deel te nemen aan de maatschappij. Hier hebben de kinderen meer aan dan een nieuwe TV”.

Tijdens het actualiteitendebat ‘Bed, Bad en Brood’ maakte Koebrugge duidelijk dat niemand op straat hoeft te belanden. “Uitgeprocedeerde vreemdelingen die niet meewerken aan hun terugkeer zullen in dat geval onder de regels van normale daklozenopvang vallen. Deze opvang is minder aantrekkelijk dan een BedBad&Brood-regeling, maar het is ook een vrijwillige keuze van de vluchteling om niet mee te werken aan zijn terugkeer”, aldus Koebrugge.

Mei

“Wellicht zijn er mogelijkheden om efficiënter te werken. Private partijen hebben meer kennis en deskundigheid, en kunnen ervoor zorgen dat geothermie nog meer kan concurreren met gas”, aldus Sabine Koebrugge over de inzet van geothermie bij de energietransitie in de stad Groningen. Mede-ingediend door het CDA, werd een motie met bovenstaande strekking breed gedragen door de raad. 

Tevens werd de afkoop van de onderhoudsbijdrage aan de Euroborg besproken. Deze jaarlijkse bijdrage kon in een keer afgekocht worden voor een bedrag van €5,7 miljoen aan FC Groningen zodat daarmee onderhoud door de FC zelf wordt geregeld alsmede het investeren in de jeugdopleiding en het nieuwe Topsportzorgcentrum op Corpus. “FC Groningen heeft zich een prima huurder en een uitstekende partner getoond, ook in de doelstellingen van de stad, zoals healthy aging, maar ook zoals in dit geval met het topsportzorgcentrum voor de jeugd en de ontwikkeling daarvan”, aldus Max Blom. 

Tijdens de Gemeenterekening 2014 sprak fractievoorzitter Sabine Koebrugge positieve woorden over het resultaat van vorig jaar. “De gemeente brengt, op initiatief van de VVD, de kwaliteiten van uitkeringsgerechtigden in kaart. Als de gemeente beter weet wat deze mensen kunnen, kunnen deze mensen op een betere manier naar een baan worden begeleid”. Ook profileert Groningen zich steeds meer als een stad met een geweldig startup-klimaat. Zo levert de RUG 111 startups op, met een economische impact van 74,2 miljoen euro. “In Amsterdam kwamen ze niet verder dan 47 startups met een impact van 38 miljoen euro. Dat is de helft van wat Groningen presteert. Groningen doet het dus eigenlijk waanzinnig goed”. 

Juni

Langs de Driebondsweg werd op initiatief van de VVD zelfvoorzienende straatverlichting gerealiseerd. Eind 2012 werden de ideeën opgetekend, maar een vervolg bleef lange tijd uit. Het initiatief was afkomstig van Sabine Koebrugge en destijds raadslid Rolf Koops. Sabine Koebrugge: “Wij waren daarom positief verrast toen wij deze week hoorde dat er toch gebruik gemaakt is van deze techniek. Zo zien we duurzaamheid graag bij de VVD. Een oplossing die én goed is voor het milieu én voor de portemonnee”. 

Max Blom pleitte bij de bespreking van de Woonvisie voor een andere invulling van het SuikerUnie-terrein. “De vijftien jaar van de bouwstop op het Suiker Unieterrein heeft de stad zichzelf opgelegd en we kunnen ook zelf besluiten om dat niet zo lang te laten duren”, aldus Blom. “We hebben belangstelling voor deze locatie en dan heb ik het nog niet eens over de investering die met de aankoop is gedaan en nu onbenut en onontwikkeld achterblijft”.

“Laten wij dus vooral naast de bestaande inzet op de reeds actieve bijstandsgerechtigden, ook de inactieven opzoeken en met de tegenprestatie bewegen een extra steentje bij te dragen aan de samenleving”. Jasper Honkoop liet met deze boodschap duidelijk zien dat de tegenprestatie geen straf hoeft te zijn, maar een investering in de eigen persoon

Juli

“Betrouwbaarheid van gemeente is in het geding en afspraak is afspraak”. Met deze woorden sprak Max Blom zijn ongenoegen uit over het onderzoek dat nu wordt gepleegd naar de maatschappelijke waarde van het burgerinitiatief ‘Tuin in Stad’. Samen met het CDA werden schriftelijke vragen ingediend om deze vreemde gang van zaken aan te kaarten. 

Naar aanleiding van het ongeluk bij de Van Ketwich Verschuurbrug heeft Sabine Koebrugge schriftelijke vragen gesteld. Hoewel er geen slachtoffers zijn gevallen, beschouwt de VVD dit wel als een gevaarlijke situatie en vindt veiligheid van groot belang. Uit het antwoord van het college bleek het te gaan om een reactie op de hitte en een fout in het ontwerp. Hierdoor heeft de gemeente de overige bruggen gecontroleerd en lijkt alles in orde.

Met succes kaartte Max Blom de geblokkeerde boottrailerhelling bij de Praxis aan bij het college. Blom: “De boottrailerhelling is een openbare voorziening die recentelijk grondig is gerenoveerd. Het kan niet zo zijn dat de Stadjers er als gevolg van acties van derden geen gebruik van kunnen maken”. 

Augustus

Gedurende het reces heeft de VVD niet stilgezeten. De blokkade voor de boottrailerhelling is opgeheven en de ondernemer van de Praxis en gemeente zijn in overleg voor een permanente oplossing. Max Blom benadrukte echter dat slechts één helling voor een stad met 200.000 inwoners veel te weinig is. “Het is jammer dat de gemeente blijkbaar de groei van vooral het aantal kleinere bootjes op een trailer niet ziet. Eén helling voor stad als Groningen is absoluut te weinig!”. Inmiddels is er alsnog een definitieve oplossing gekomen waardoor de trailerhelling altijd bereikbaar is en de ondernemer zijn parkeerterrein af kan sluiten voor ongewenst gebruik.

September

Na 15 jaar trouwe dienst heeft de VVD-fractie afscheid genomen van fractiemedewerker Berend de Boer. Met zijn vertrek verdwijnt een bekend gezicht voor allen op het stadhuis. In plaats van Berend zijn twee nieuwe medewerkers aangesteld: Eelco Luurtsema en Wytze Spoelstra.

Tijdens de commissie Ruimte & Wonen kwam de kwestie Tuin in Stad wederom op tafel. Max Blom benadrukte nogmaals scherp dat het initiatief zich aan de gemaakte afspraken diende te houden. “Er is te weinig waarde gehecht aan de onbetrouwbaarheid van de gebruiker”. 

Raadslid Jasper Honkoop over de evaluatie experimentstraten in de binnenstad van Groningen: “Meer keuzevrijheid voor ondernemers is een langgekoesterde wens van de VVD. Zo worden het initiatief en de vindingrijkheid van de ondernemers centraal gesteld, niet de eisen van de gemeente. De stad begint nu de vruchten te plukken van het gewijzigde beleid van het stadsbestuur”. 

Vorig jaar is op initiatief van de VVD fractie samen met andere fracties een motie ingediend om nadrukkelijk ook het onderwijs te betrekken bij de bestrijding van kindermishandeling. Scholen, maar ook andere partijen zoals (sport)verenigingen kunnen een belangrijke rol hebben in het signaleren van kindermishandeling. “Kindermishandeling is onacceptabel en verdient daarom onze voortdurende aandacht en aanpak”, aldus lijstopvolger Elisabeth Akkerman.

De onduidelijkheid houdt aan. Gaat de gemeente Groningen nu wel of niet experimenten uitvoeren met ‘gratis geld’ ofwel een ‘ongeclausuleerd basisinkomen’? De VVD is niet bekend met enige wens van het college om te experimenteren met het basisinkomen. Hierop dient Jasper Honkoop schriftelijke vragen in bij het college om voor eens en altijd duidelijkheid te krijgen na eerdere tegenstrijdige berichten. 

De maand september werd vervolgens afgesloten met een raadsvergadering waarin de motie ‘Parttime ondernemen in de bijstand’, ingediend met o.a. CDA, SP, CU en D66, werd aangenomen door de raad. Jasper Honkoop: “Met deze doelen en indicatoren kunnen successen achteraf goed zichtbaar worden. Meten is tenslotte weten”. 

Oktober

Grote projecten lijken niet altijd even soepel te verlopen voor de stad Groningen. Naar aanleiding van het faillissement van het Infoversum stelt Jasper Honkoop dat de roze bril wordt vervangen door externe toetsing. “Treurig dat een faillissement onvermijdelijk is. Het is nu zaak verdere financiële risico’s te beperken”. 

Het Noorderplantsoen is afgelopen zomer weer goed bezocht. Onder meer met het festival Noorderzon was er voor ieder wat wils. Tijdens de raadscommissie gaven zowel de fracties als wethouder Van Keulen aan dat de grens was bereikt qua grootte voor Noorderzon. Hierop gaf Sabine Koebrugge aan dat zij betwijfelt of Noorderzon überhaupt wil uitbreiden in het Noorderplantsoen. Aansluitend op de enquête over het plantsoen diende de VVD, samen met coalitiepartners D66, GL en PvdA, de motie ‘Bewaak de balans’ in. “In het Noorderplantsoen gaat het om de balans tussen leefbaarheid en gezelligheid. Wat de VVD betreft is deze balans in orde. Zodra deze balans wordt verstoord, moet er worden gehandhaafd”, aldus fractievoorzitter Sabine Koebrugge. Tevens zouden er geen valse verwachtingen gecreëerd mogen worden bij omwonenden.

Tenslotte kwam het minimumjeugdloon ter sprake op aangeven van de SP en Student & Stad. Sabine Koebrugge had hier het volgende over te zeggen: “De VVD is voor meer banen voor jongeren. Afschaffing van het minimumjeugdloon zorgt voor hogere loonkosten, waardoor er minder banen beschikbaar zullen zijn voor jongeren”.

November

Jasper Honkoop: "Om grote, ambitieuze stappen te zetten naar een duurzamere, efficiëntere sport zijn veel kleine concrete maatregelen nodig. Dat vereist samenwerking van veel partijen, een gemeente die het voortouw neemt en ruimte voor initiatief van de verenigingen”. Samen met Glimina Chakor van GroenLinks diende Jasper Honkoop schriftelijke vragen in om geen kans tot verduurzamen en geldbesparing bij sportverenigingen te missen.

Dit jaar vond het Ondernemersevent plaats, georganiseerd door de fractie en het bestuur van de VVD Groningen. Gedurende deze avond, onder leiding van Frits Huffnagel en in aanwezigheid van Tweede Kamerlid Erik Ziengs, kregen diverse ondernemers uit verschillende branches het woord over hun ervaringen als ondernemer. Met veel interactie en een opkomst van ruim 100 ondernemers en anderszins geïnteresseerden, is dit een recept voor herhaling en zullen wij volgend jaar weer een dergelijk event organiseren. 

Tijdens het begrotingsdebat 2016 bleef de VVD strijden voor lastenverlichting. Met de aanstaande tariefstijging van de parkeervergunningen wordt er volgens Sabine Koebrugge een verkeerd signaal gegeven aan de Stadjers. Hoewel de motie het nipt niet haalde, mede ingediend door het CDA, Student & Stad, CU, SP en de Stadspartij, blijft de VVD zich inzetten voor lastenverlichtingen voor Stadjers. Eveneens werd tijdens dit debat de motie ‘Aanpak (functioneel) analfabetisme’, op initiatief van lijstvolger Jasper Boter, breed gesteund door de raad. “Het is immers van belang dat iedereen een basis heeft meegekregen waarmee hij of zij zijn of haar leven verder vorm kan geven”. 

De voorgestelde verplaatsing van de kinderboerderij Stadspark naar het SuikerUnie-terrein kon niet rekenen op de steun van de VVD en vele andere fracties. Max Blom: “De kinderboerderij heeft een uitstekende en historische plek in het Stadspark, te midden van de rust en het groen. Het pas uitstekend in het karakter van het Stadspark”. 

December

In november vroeg de VVD al naar de verkeersveiligheid op het Wielewaalplein. Wethouder De Rook kwam hier bij de commissie Beheer en Verkeer op terug met een toezegging dat er een nieuw verkeersplan gerealiseerd zou worden waardoor de veiligheid weer terug zal keren. Zo zullen de zebrapaden hersteld worden en zullen de kosten eveneens binnen het huidige budget gedekt worden.

Als slotstuk voor de raad van 16 december stond het afvalbeheer op het programma. Hierbij heeft het Diftar-systeem de voorkeur van de VVD. Hoewel een groot deel van de raad deze besluitvorming wilde uitstellen tot 2019, oftewel een volgende raadsperiode, werd er toch anders besloten. Op initiatief van de Stadspartij, en met behulp van de fracties van VVD, D66, GL en PvdD, werd het voorstel om over te gaan op Diftar uitgesteld tot de zomer van 2016 om de problemen rondom zwerfvuil, dumping en doelgroepenbeleid direct mee te nemen in het nieuwe voorstel.