Startups: complete vernieuwing van de economie

Op dinsdag 6 oktober bracht de commissie gemeentelijke politiek een bezoek aan The Big Building. In dit oude PTT gebouw kunnen jonge innovatieve bedrijven (startups) een ruimte huren voor slechts 60 euro per vierkante meter per jaar.

Dat is inclusief gas, water en elektrisch en de broodnodige snelle Wi-Fi verbinding. Er hoeft dan ook niet direct winst te worden gemaakt, het gaat meer om het ideaal om elkaar positief te stimuleren, risico durven te nemen en iets nieuws te creƫren. In de Big Building zijn onder andere een internet telefoonbedrijf, documentaire-makers, game-ontwerpers, een kledingbedrijf, onderzoeksbureaus en webdesigners te vinden. Ieder bedrijf heeft zijn eigen aankleding en straalt zijn eigen energie uit. De Big Building is een succes en is van plan om verder uit te gaan breiden. Zo wil de Hanze Hogeschool een deel van het pand huren om studenten met deze nieuwe bedrijfsvorm kennis te laten maken. In het pand heeft zich ook een advocaat gevestigd die graag wat tijd vrij maakt om deze starters verder te helpen. Naast Groningen is er alleen in Amsterdam een soortgelijk concept te vinden. Dit concept loopt zonder subsidie van de gemeente.


Wij worden rondgeleid door een enthousiaste Nick Stevens. Hij legt uit dat het niet gaat om zomaar een verzameling van bedrijven maar dat het hier gaat om een complete vernieuwing van de economie. Volgens Stevens zullen traditionele bedrijven, waar het in de eerste plaats draait om winst voor de aandeelhouders, vaste werkplekken en werktijden en een hierarchische structuur niet lang meer bestaan. Waar in 1960 bedrijven nog gemiddeld 60 jaar bestonden is dat tegenwoordig nog 14 jaar. De crisis van 2006 en 2007 heeft volgens hem duidelijk gemaakt dat de wereld blijvend is veranderd. Startups kunnen sneller op nieuwe ontwikkelingen en veranderingen inspelen, zijn per defenitie innovatief, hebben lagere kosten en maken makkelijker gebruik van de nieuwe technologie. Waar bedrijven als Nokia en Kodak de laatste jaren hopeloos faalden is de meest succesvolle startup Facebook met in verhouding een klein aantal medewerkers uitgegroeid tot een miljardenbedrijf. Volgens Stevens heeft Groningen heel veel te bieden zoals veel jongeren, veel talent, een goed uitgaansleven en leefklimaat. Hij ziet nog volop kansen om meer te doen bijvoorbeeld op het gebied van energie. Als opdracht voor de politiek heeft hij om vooral zo weinig mogelijk belemmeringen of obstakels op de weg te leggen. Dat moet bij onze partij wel in goede handen zijn, het zou dan ook leuk zijn als de Groninger startups weten uit te groeien tot miljoenenbedrijven!